2 Nisan 2013 Salı

Sincabın Özellikleri Nelerdir ?

    Kemiriciler takımının sincapgiller ailesinden olan memeli bir hayvan türüdür.Avrupa sincabı ya da bayağı  sincap, Avrupa kıtasındaki ormanlarda yaşayan tipik bir hayvandır. Boyu 25 cm dir. Ve 20 cm lik sorguç biçiminde güzel bir kuyruğu vardır. Ön ayaklarında yalnızca 4 parmak bulunur. Tüyleri esmer, kısıl, daha seyrek olarak da siyahımsıdır. Kıtanın kuzey kesimlerinde yaşayan bireylerde kışın gri olur; bu, gri sincaptır.
   
 Soğuk mevsimde sincabın kulakları tüy tutamlarıyla bezenir. Gündüz yaşamına uyan bu kemirici hayvan ağaçtan ağaca şaşırtıcı bir çeviklikle atlayabilen iyi bir tırmanıcıdır. Ağaçlarda top biçiminde bir yuva yapar. Alışılmış bir yaşam ortamı, orman, özellikle de kozalaklılar ormanıdır, ama yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlarda da yaşar. Besinleri hem hayvansal, hem de bitkiseldir. Başlıca düşmanı, kendisini ustaca izleyen ağaç sansarıdır. Kimi ülkelerde, insanlarla çok içli dışlı yaşayan bu şirin hayvan, gezinenlerden ısrarla şekerleme istemekten kaçınmaz.

     Kuzey Amerika gri sincabı ya da kurşuni sincap daha büyüktür ve Britanya adalarına götürülmüştür. Burada daha az güçlü olan bayağı sincabın azalmasına yol açıncaya kadar hızla çoğalmıştır. Birçok sincap türü kıtalara dağılmıştır.

      Kimileri yerde yaşamaya ayak uydurmuşlardır. Bunlar arasında Doğu Avrupa bozkırlarındaki tarla sincapları sayılabilir. Öbür sincaplardaysa, ön ve arka ayaklar arasında bir zar bulunur. Bu zar sayesinde “ uçar sincaplar” ağaçtan ağaca süzülebilir, hatta yükselebilirler. Bu uçar sincapların, Afrika’da, Asya’da ve Amerika’da yaşayanları vardır: Küçük boyda, açık gri tüylü bir türü olan Sibirya uçar sincabı Rusya ve Finlandiya ormanlarında yaşar. Dağ sıçanları da sincapgiller ailesi içinde yer alır.





1 yorum:

  • 5 Ocak 2014 08:37
    Adsız says:

    yorum

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Çok Değerlidir...

 

Google Sevdasi Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates