13 Nisan 2013 Cumartesi

Atlas Okyanusunun Coğrafi Konumu


Yeryüzünün yaklaşık beşte birini kaplayan ve Avrupa ile Afrika kıtalarını Amerika kıtasından ayıran tuzlu su kütlesidir. Büyük okyanus’tan sonra dünyanın ikinci büyük okyanusudur. Adını yunan mitolojisindeki “ Atlas “ dan alır.

Kuzeyden güneye “S” biçiminde uzanan Atlas Okyanusu 82.440.000 km2 bir alanı kaplar. Bağlı denileri ile birlikte toplam yüzölçümü 106.460.000 km2’ yi bulur. Dünyanın en büyük akaçlama ( suları boşaltma ) alanıdır. St. Lawrence, Missisippi, Orinocco, Amazon, Rio de la Pala, Kongo, Nijer, Loire, Ren ve Elbe gibi en büyük akarsuların yanı sıra, Akdeniz ve Baltık denizine dökülen ırmakların sularını toplar.Sularını Atlas Okyanusuna ve Kuzey Buz Denizin’ e boşaltan toprakların yüzölçümü 43.229.000 km2’ dir. Gerek büyük okyanus gerekse Hint Okyanusu bunun ancak dörtte biri kadar bir alanın sularını toplar.

Bering Boğzaından başlayıp, kuzey kutbu üzerinden Grönland’ a uzanan Kuzey Buz Denizi havzası dar ve derin boğazlarla Atlas Okyanusuna bağlanır. Güneyde de Antartika kıtasının kıyılarına kadar ulaşan Atlas Okyanusu böylelikle iki buz denizine de bağlanmış olur. 


0 yorum to “Atlas Okyanusunun Coğrafi Konumu”

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Çok Değerlidir...

 

Google Sevdasi Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates