12 Nisan 2013 Cuma

Deha Nedir ?


      Herhangibir alan da, özellikle de bilim, sanat ve edebiyat alanlarında yaratıcı güç : İçtimaiyat ilmide bize gösteriyor ki, daha esasen halktadır (Z. Gökalp ) Yüksek Zekaya sahip olan kimse : o deha öyle toplamış ki bizi .

     Deha uzun bir sabırdır. Deha sabırlılığa karşı gösterilen büyük bir yatkınlıktan başka bir şey değildir.  Deha yaratma  ve icat etme  yatkınlığıdır. Bu anlamda, bilimler teknik ve güzel sanatlar ve davranışlar alanında yeni bir şey icat eden herkesin deha sahibi oldugu ileri sürülebilir.

     Bununla birlikte deha sözü genellikle hakikat güzellik veya yararlılık bakımından çok büyük yenilgiler ortaya koymuş insanlar için kullanılır. Bazı psikologlar birçok dahinin hasta oldugu na bakarak dehayı nevrozun bir şekli olarak yorumlamak istemişlerdir. Onlara göre dahilerde görülen sabit fikirler, tutkular, hayatın normal şartlarına uyma imkansızlığı, bazı delilik şekillerini andırıyordu. Fakat vardıkları sonuç hiç de inandırıcı değildir. Bazı kimselerin dahi, bazı kimselerin ise her türlü yaratıcı güçten yoksun kalması, ancak irsiyet, karakter ve tabii ya da sosyal ortam ile açıklanabilir. 

0 yorum to “Deha Nedir ?”

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Çok Değerlidir...

 

Google Sevdasi Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger Templates